Przechowywanie warzyw w garnkach ceramicznych to sprawdzona, a zarazem najlepsza metoda utrzymania ich świeżego zapachu i dobrego smaku.
Inaczej niż w przypadku przetworów pasteryzowanych w słoikach wecka, żywność przechowywana w naczyniach ceramicznych nie traci swoich wartości odżywczych.
W okresie zimowym kiszona kapusta lub kiszone ogórki z garnka ceramicznego to niezastąpione źródła naturalnych witamin.
Garnek ceramiczny przeznaczony jest do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów.
Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu.
Charakteryzuje się wysoką jakością, funkcjonalnością i estetycznym wykonaniem.
Metoda użycia garnka hermetycznego i sposób przechowywania przetworów
Wkładając pokrywkę w wypełniony wodą kołnierz garnka, odcinamy dopływ powietrza do wnętrza naczynia.
Umieszczone w nim warzywa fermentując, wytwarzają dwutlenek węgla, który z czasem wypiera całkowicie powietrze.
W ten sposób w garnku tworzy się atmosfera beztlenowa.
Dojrzewające w niej przetwory nabywają niepowtarzalnego smaku.
Uzupełnianie poziomu wody w kołnierzu zapobiega utracie szczelności zamknięcia.
Dodatkowo, aby zmniejszyć parowanie wody z kołnierza, można do niego dolać nieco oleju jadalnego - w ten sposób ogranicza się częstotliwość uzupełniania wody.
Parametry:
Dane producenta
Chomik
Cegielniana 114
32-420 Gdów
Poland
12 2514029
biuro.gdow@chomik.pl
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.